Články

Rady, články, užitečné informace.

Údržba protézy

Protéza jako náhrada končetiny je nezbytná potřeba amputovaného člověka, a proto je nutné, aby jí byla věnována dostatečná péče. Váš ortopedický protetik Vám vysvětlí, jak pečovat o její jednotlivé části.
1.
• O pahýlové lůžko pečujeme podle typu materiálu. Plastové materiály se v čistotě udržují snadno, zde stačí použít hadříky navlhčené v mýdlovém roztoku. Kožené části vždy vysušte; některá místa lze vyčistit lékařským benzínem.
• Některé protézy bývají vybaveny silikonovým pahýlovým lůžkem – návlekem. Jednoduchou údržbu zde provádějte mýdlem s neutrální pH hodnotou. Po této očistě opláchněte návlek vodou.
• Vnitřní mechanické části protézy neomývejte žádným roztokem a nepoužívejte žádné agresivní látky, např. aceton, ředidlo atd. Součástky jsou již konzervovány výrobcem. V případě koroze vyhledejte ortopedického protetika.
• Pěnový – molitanový kosmetický kryt, který bývá součástí všech typů protéz, taktéž nečistěte žádnými rozpouštědly. V případě silného prosáknutí vodou kryt vysušte vymačkáním do ručníku a nechte oschnout.
• Kosmetickou punčochu, která je převlečena přes molitanový kosmetický kryt, čistíme jednoduchým přepráním ve vlažné vodě za použití běžných saponátů.

2. Amputovaný by měl být vybaven dvěma funkčními protézami v průběhu 24 měsíců. V případě nutnosti jakékoliv opravy nebo úpravy na jedné protéze, využije pro svoji potřebu druhou.

3. Často kontrolujte jednotlivé spoje. V případě jakéhokoliv náznaku uvolnění spoje kontaktujte svého ortopedického protetika. Protézu odložte a použijte svoji druhou protézu.

4. V případě použití bezkloubového chodidla je zapotřebí minimální údržba; pouze očištění na povrchu. Kloubová chodidla musí být pravidelně kontrolována dle doporučení výrobce v průběhu záruky i po záruce. To platí i u dalších dílů protézy, jako je kolenní a kyčelní kloub.

5. Výška podpatku je důležitým faktorem ve vyrovnání protézy. Proto je důležité, aby při výměně bot byla zachována stejná výška podpatku jako u předchozí obuvi. Správná výška podpatku se vypočítá odečtením tloušťky podrážky (B) od plné výšky podpatku (A).
Podpatky by se měly často kontrolovat, aby jejich opotřebení nezpůsobilo změny ve vyrovnání protézy.

6. Protézy nepoužívejte bez obuvi. Nejen že se v nesprávném postavení nadměrně zvyšuje tlak na pahýl a kolenní kloub, ale opotřebení chodidla zapříčiní rovněž trvalé chybné vyrovnání protézy.

7. Většina protéz je voděodolná, ale jen málo je vodotěsných. Pokud chodidlo promokne, botu co nejdříve vyzujte, aby mohla protéza vyschnout. Pozor na otevřený oheň! Většina částí protézy je vyrobena z různých plastů a může dojít k jejich poškození.

Má-li pacient jakékoliv pochybnosti ohledně upevnění, vyrovnání nebo stavu protézy či pahýlu, měl by ihned navštívit svého protetika.

Knihy obr.